Profesyonel sporcuların yanı sıra sağlıklı ve zinde kalmak için haftanın belirli günleri spor yapanların dikkat etmesi gereken en önemli konu doğru ve dengeli beslenmedir. Spor yapanların son zamanlarda en çok sorduğu ve benim de üstünde kafa yorup araştırma yaptığım konulardan biri de spor yaparken ne kadar doğru beslendiğimiz.

Spor yapanların en öncelikli olarak dikkat etmesi gereken husus sıvı tüketimidir. Fiziksel aktivite esnasında terleme ile birlikte vücutta sıvı kaybı oluşmaktadır. Birçok araştırmaya göre spor yaparken sıvı tüketimi birden değil; yavaş yavaş yapılmalıdır. Çünkü yavaş içilen su vücutta daha verimli kullanılır ve hemen idrar yoluyla dışarı atılması önlenmiş olur. Su vücuttaki kan akışkanlığını dengeler ve kalbimizin spor esnasında zorlanmasını engeller.

Gelelim beslenme konusuna…
Bazılarınız eminim ki spor ile kilo vermek ister, kimileri vücudunda ki kas kütlesini artırmak ister, kimileri de sıkılaşmak… Herkes sadece spor yaparak bu hedeflere ulaşabileceğini düşünüyor. Tabii ki spor yapmak çok önemli ama daha önemli bir nokta dengeli beslenme!

Diyelim ki saatlerce spor yapıyorsunuz; iki saat kondisyon çalıştınız, üstüne iki saat ağırlık… Doğru ve dengeli beslenmediğiniz taktirde spordan sağlıklı bir verim almanız çok zordur.

Peki ne yapmalısınız?
Öncelikle sağlık problemleriniz, boyunuz, kilonuz, spor yapma sıklığınız, uyguladığınız antrenmanın ağırlığı, haftada kaç gün spor yaptığınız göz önünde bulundurulmalı. Dengeli beslenmenin ana öğesi yeterli karbonhidrat, yağ, protein ve vitamin alımıdır.

Örneğin; benimle aynı kilo ve boyda olan bir bireyi göz önünde bulunduralım. Biri haftada beş gün düzenli spor yaparken, diğeri hiç spor yapmıyor. Düzenli spor yapan bireyin tüketmesi gereken besin öğeleri, hiç spor yapmayan bireyden çok farklı olmalıdır. Spor yapan birey yeterli besin öğelerini almazsa; ani zayıflama, vücutta kas kütle kayıpları ve sağlık problemleri yaşayabilir. Spor yapmayan birey de kilo alıp, yağlanabilir. Netice de bu da bir sağlık problemi olarak ortaya çıkar.

Okurken kimileriniz diyor ki evet bunları zaten biliyoruz. Ama doğru beslenmek için ilk adımı nasıl atmalıyız diyorsanız; o zaman başlangıç olarak benimde uyguladığım minik beslenme taktiklerini aşağıda bulabilirsiniz.

 

– Akşam en geç 20:00’den sonra kesinlikle hiçbir şey yemeyin
– Uzun süre aç kalmayın
– Tahıl ve baklagil ağırlıklı beslenin
– Sıvı tüketimini artırın
-Yemekleri yavaş yavaş çiğneyerek yiyin.
– Antrenman öncesi atıştırın ki şekeriniz düşmesin (müsli, meyveli yoğurt, muz)
-Antrenman sonrası taze sıkılmış meyve suyu, soda. İsteğe göre hafif yemekler; salata, haşlanmış tavuk, omlet tüketin.

Uzun yaşamanın ilk şartının eminim ki spor yapmaktan, sağlıklı ve dengeli beslenmekten geçtiğini hepimiz kabul ettik. Kendimizi hem sağlıklı hissetmek, aynı zamanda formda olmak ve muhteşem hissetmek istiyorsak; kulaktan doğma bilgileri bir kenara bırakalım ve işin uzmanlarına danışalım. Böylelikle özel beslenme programı ile hem ilk adımı atmış oluruz hem de istediğimiz sonuca daha hızlı ulaşırız.

Kaynak:http://www.yesilist.com/cms.php?id=1189&u=spor-yaparken-dikkat-edilmesi-gerekenleri-biliyor-muyuz-

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri biliyor muyuz ?

Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenleri biliyor muyuz ?

 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir