Kan nereden alınır ?

Kan alırken laboratuvar testlerini yapmak için genellikle bir toplardamardan kan alınır. Toplardamar olarak çoğunlukla dirseğin iç tarafındaki damarlar tercih edilir. Buradaki damarlar genellikle daha geniştir ve kolayca ulaşılabilir. Ancak bazı kişilerde damarlar ince ve derinde olabilir. Bu durumda diğer kol veya alternatif olarak el üzerindeki damarlardan kan alınabilir.Damarı ince olan kişilerden ve özellikle bebeklerden kan alımı daha zordur.

Kan alımı öncesi hazırlık nasıl yapılır ?

el üzerinden kan alımı

Kanı alınacak kişi rahat bir koltuğa oturtulur. Koltuk tekerlekli olmamalıdır çünkü kan alma sırasında hareket etmesi sakıncalıdır. Kan alınacak kişinin kolunu dayaması için koltuğun kolçaklı olması tercih edilir. Hastaya kan almak için kolunu açması söylenir. Bu sırada hasta genellikle “hangi kolumu açayım” diye sorar. Bu soruya da genellikle “fark etmez” diye cevap verilir. Ancak, kişinin veya kan alan personelin oturuş pozisyonu başta olmak üzere bazı faktörler kan alınacak kolun seçimini etkileyebilir. Örneğin daha önce kan alınacak bölgede geçirilmiş bir ameliyata bağlı meydana gelen değişiklikler kan alımını etkileyeceğinden o koldan kan alınmaması gerekir. Kol dirsekten kıvrılmadan kolçağın üzerine yerleştirilmelidir.

Kan alınmadan önce bölge nasıl temizlenir ?

Kan alınacak bölge önce alkollü pamuk ile temizlenir. Temizlik iğnenin gireceği yer merkez olmak üzere merkezden çevreye doğru dairesel hareketlerle yapılır. Bu işlemden sonra deri üzerindeki alkolün kuruması beklenir.

kan alma şekilleri

kan alımı öncesi temizlik

 

 

Kan alınmadan önce neden bandaj takılır ?

Dirseğin 10 cm kadar üst kısmından elastik bir bandaj bağlanarak kan alınacak damarın şişerek görünür veya parmakla hissedilir hale gelmesi sağlanır. Bandaj, toplardamar içinde kalbe geri dönen kanı durdurarak damarın içinde birikmesini sağlar. Bazen kişinin yumruğunu sıkması da istenebilir. Bunun nedeni de damarı şişirip damar içine girişi kolaylaştırmaktır.

Kan alınırken kişinin canı yanar mı ?sivri sinek ısırığı

Kan alımı için bir iğne kola batırılarak damarın içine girer. İğne batırılırken hafif bir acı hissedilir. Bu acı için “sivrisinek ısırığı gibi olacak” benzeri tanımlamalar yapılabilir.

kan alma setiKan almak için neler kullanılır ?

Kan alımında bir enjektör iğnesi veya birden fazla tüp içine kan alınmasını sağlayan “holder” (tutucu) adı verilen aparatın iğnesi de kullanılabilir. Aparata takılan tüp içinde vakum olduğundan gerektiği kadar kanı tüpün içine kendiliğinden çekerek tüpü doldurur. Kan enjektörle alınıyorsa, yapılacak testlere göre kaç tüpe kan alınması gerekiyorsa, bu tüpleri dolduracak kadar kan alınır. Elastik bandaj koldan çıkarılır.

 

Kan alımı bittikten sonra ne yapılır ?

Kan alındıktan sonra iğne damardan çıkarılır ve kanamayı önlemek için iğnenin çıkarıldığı yere bir parça pamuk kapatılarak birkaç dakika süreyle bastırılması söylenir. Kanamayı önlemek için pamuk belirtilen süre boyunca bastırılarak bölgeye basınç uygulamak gerekir. Eğer yeterince basınç uygulanmazsa deri altına ve dışarıya kanama olur. Deri altına kanama olursa bölge şişerek koyu mavi-mor bir renk alır. Bu durum telaş edilecek bir durum olmayıp renk değişikliği genellikle 1 hafta sonra normale döner.

Kanamanın durmasından sonra iğne deliğinin üzeri steril bir bant ile kapatılabilir. Böylece kan alımı tamamlanmış olur.

Kaynak:http://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/kan-nasil-alinir.html

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir